Nátrium

A nátrium nagy szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. Többek között szabályozza a folyadékháztartást, az izomműködést, részt vesz az ingerületátviteli folyamatokban, de például a szénhidrát- és a fehérje anyagcserében is.

natrium konyhaso

Miben található nátrium?

Naponta nem több, mint 2 gramm nátriumra van szükségünk, tehát egyáltalán nem kell belőle sok. Ráadásul a nátrium pótlása nagyon egyszerű, hiszen majdnem minden élelmiszerünkben megtalálható, de éppen ezért nagyon könnyű túlzásba esni, amely hosszútávon számos egészségügyi következménnyel járhat.

Ha nátrium, akkor konyhasó. Legalábbis általában ez első dolog, ami a legtöbb embernek eszébe jut róla. A konyhasónak ugyanis alapvetően két alkotóeleme van: a nátrium és a klór. A konyhasót (nátrium-kloridot, rövidítve NaCl) az ételeink ízesítésére és tartósítására is használjuk. Fontos tudni, hogy természetes formában is jelen van számos élelmiszerünkben, ezért is olyan könnyű túlfogyasztani.

Ahogy mindennek, úgy a sófogyasztásnak is van egy határa, amely egy egészséges felnőtt számára naponta 5 gramm (körülbelül egy kávéskanálnyi) és ebben benne vannak azok a „rejtett sók” is, amelyek természetes formájában találhatóak meg ételeinkben. A felmérések szerint ma ezt az értéket a többszörösével lépjük túl.
A túlzott sóbevitel egyik lehetséges következménye a magas vérnyomás, amelytől a lakosság nagyjából 1/3-a szenved. A nátrium-klorid fő problémája, hogy megköti a vizet a szervezetben. Hogyan? Ideális esetben a vér legnagyobb hányadát víz alkotja, ha pedig nem áll rendelkezésre elegendő folyadék, akkor a vér besűrűsödik, az áramlás ellenállása pedig magas vérnyomást vált ki.

Hogyan lehet csökkenteni a túlzott nátrium, illetve sóbevitelt?

Elsősorban tudatos vásárlással és néhány szokás megváltoztatásával.

Az üzletekben található élelmiszerekben az EU-n belül nem kötelező feltüntetni az élelmiszerek sótartalmát, éppen ezért nem olyan egyszerű a dolgunk. Viszont jó tudni, hogy az összetevők a csomagoláson mindig mennyiség szerinti csökkenő sorrendben vannak felsorakoztatva. Így ha azt látjuk, hogy a só nagyon elől helyezkedik el a felsorolásban, akkor feltételezhető, hogy az adott termék sótartalma kirívóan magas.

Főzésnél érdemes más ízesítőket előnyben részesíteni. Tálalásnál javasolt a sótartót elrejteni, hiszen sokan kóstolás nélkül, automatikusan sózzák meg az ételt. Összességében tehát néhány praktikával a rossz szokások könnyedebben leküzdhetőek, az ízlés átformálható.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat