Élelmi rost

Az élelmi rostok olyan összetett szénhidrátok, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, mégis óriási szerepet töltenek be az emésztés során. Élelmi rostokhoz növényekből juthatunk. Nem csak a gyümölcsök, zöldségek tartalmaznak élelmi rostokat, de például a teljes kiőrlésű tészta, a zabkorpa (joghurtba keverve különösen finom reggeli!), a bulgur vagy a barna rizs is. De mégis miért is tulajdonítunk nekik ekkora jelentőséget?

elelmi rost

A rostoknak alapvetően két típusa van. Az egyik csoportba a vízben oldódó élelmi rostfajták tartoznak, a másikba pedig az oldhatatlanok. Mindkettő fajtára szükség van. Az általános napi felnőtt ajánlás 20-35 gramm (1 rész nem oldható, 3 rész oldható élelmi rost arányban). Ha szeretnél leadni néhány kilót, akkor mindenképpen érdemes ügyelni az ajánlás betartására, ugyanis bármelyik típusról beszélünk, az élelmi rostok rendkívül hatékonyan támogatják az emésztést.

Azok az élelmi rostok, amelyek vízben oldhatatlanok (például kuszkusz, korpa, uborka, káposzták és egyes keményítők), egész egyszerűen csak áthaladnak az emésztőrendszeren. Előnyük, hogy sok helyet foglalnak, így telítettség érzetet váltanak ki.

A vízben oldódó élelmi rostok (például bab, borsó, pektin, zab, alma, cseresznye, szőlő) magukba szívják a vizet, megduzzadnak, egyfajta masszává alakulnak és keverednek más emészthetetlen táplálékokkal. Fontos, hogy többek között megkötik a koleszterint és az epesavat is, így csökkentik a vér koleszterinszintjét! A tápanyagok megkötésével lényegében lassítják az emésztés folyamatát, lassabb felszívódást eredményeznek, így például a vércukorszintet kevésbé emeli meg.

Amire különösen oda kell figyelni élelmi rostban gazdag táplálkozás során, az az elegendő folyadékpótlás. A rostok az emésztőrendszeren áthaladva rendkívül nagy mennyiségű folyadékot szívnak magukba, legalábbis abban az esetben, ha ez rendelkezésükre áll. Ha nem, akkor pont hogy a visszájára fordul a helyzet, például székrekedés alakulhat ki, ami hosszútávon számos szövődményt eredményezhet. 1 gramm rost hozzávetőlegesen akár 50 ml vizet is megköthet.

Ha eddig élelmi rostban szegény életmódot folytattál, akkor érdemes őket fokozatosan bevezetni a napi étkezésekbe, így a szervezetedet nem éri nagy megterhelés és csak az előnyöket fogod megtapasztalni!

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat