Kalcium

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag és rendkívül fontos szerepet tölt be a mindennapjaink során. A kalcium 99%-a a csontszövetben található kötött formában, mely egyben raktárként is funkcionál. Keveseknek jelent újdonságot, hogy a kalcium a csontok egészségéért felel, az azonban, hogy meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, sőt még a véralvadásban is már kevésbé ismert.

kalcium

Mennyi kalciumra van szükség?

A kalciumhiányos állapot nagyon sokáig nem produkál tüneteket, éppen ezért a probléma nehezen ismerhető fel időben. Mindenképpen gyanakodni kell, ha a csontok sérülékenyebbek a megszokottnál. Például egy kisebb esésnél is repedés, törés tapasztalható. (Természetesen ez már egy előrehaladottabb állapot.)  Kalciumhiányra utalhat az is, ha gyakrabban áll be izomgörcs, memóriazavart tapasztalsz vagy hajlamosabb vagy a depresszióra. Ezek a tünetek más problémákra is utalhatnak, de mindenképpen fontos gondolni rá a kivizsgálásnál.

A napi szükséges kalcium mennyiség egyébként kisgyermekkorban 500-800 mg/nap. Serdülőkorban, illetve amikor a gyermek növekedésben van naponta akár 1200 mg is javasolt lehet. Felnőttek részére 800-1000 mg az ajánlott mennyiség.

Fontos tudni, hogy nem elegendő ügyelni a kalcium pótlására, a megfelelő hasznosulás is legalább ekkora figyelmet igényel. Vannak ugyanis tápanyagok, amelyek segítik a felszívódását, míg olyanok is, melyek gátolják ezt a folyamatot. Például a magas sófogyasztás vagy a fehérjedús táplálkozás megköveteli a magasabb kalciumbevitelt. Míg a C- és a D-vitamin segíti a felszívódást, a vas, a hüvelyesekben és magvakban megtalálható fitinsav vagy például a spenótban lévő oxálsav erősen gátolja azt.
A kalcium csak akkor segít megőrizni az egészségedet, ha a többi tápanyagra is odafigyelsz, amellett, hogy rendszeresen mozogsz.

Ezek az élelmiszerek számítanak magas kalciumforrásnak

Közismert, hogy a tej- és tejtermékek kalciumtartalma magas, ráadásul olyan más tápanyagokkal is rendelkeznek, melyek segítik a hasznosulását.

A szükséges kalcium növényi forrásokból is fedezhető, azonban fontos tudni, hogy a tejtermékekkel szemben ezekben az élelmiszerekben sokkal kisebb mennyiségben van jelen és a hasznosulásuk is eltérő. Ilyen kiemelkedő kalciumforrás például a kelkáposzta, a mandula, a szezámmag, a brokkoli, a gomba, a mák és még sorolhatnánk.

Zöldségekből tehát elméletileg fedezhető a napi szükséges kalcium mennyiség, azonban nagyon kevesen vannak, akik erre valóban odafigyelnek és gondosan utánaszámolnak, tényleg elegendő mennyiséget fogyasztottak-e. Ezért, ha valamilyen okból kifolyólag kerülöd a tejtermékeket, javasolt lehet a táplálékkiegészítők alkalmazása. Ügyelni kell rá, hogy a kalcium túladagolás épp ugyanolyan ártalmas lehet, mint a hiány, ezért fontos úgy megválasztani a táplálékkiegészítőt, hogy az valóban igazodjon az életviteledhez.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat