Hozzáadott cukor

Nagyon sok élelmiszer esetében láthatjuk manapság a boltok polcain, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, amit kizárólag olyan élelmiszerek esetében tüntethetik fel a gyártók, melyeknél az adott ételhez nem adtak hozzá extra kristálycukrot, mézet, melaszt, malátaszirupot, cukornádszirupot vagy éppen fruktózt tartalmazó kukoricaszirupot. Amennyiben nem vagyunk cukorbetegek, természetesen nem kell megijedni a hozzáadott cukortól sem, lévén az American Heart Association ajánlása szerint, a nők esetében naponta 6-, a férfiaknál naponta 8 teáskanál hozzáadott cukorbevitel még az egészséges határok között szerepel. De járjuk körül egy kicsit mélyebben a témát.

hozzaadott cukor

Mit nevezünk hozzáadott cukornak?

Az élelmiszerekben természetes formájukban is találhatóak cukrok. Ilyen például a tejben lévő tejcukor vagy a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor. A gyártás során vagy az ételek elkészítésénél extra cukor kerülhet a táplálékba, amelyet leggyakrabban hozzáadott cukornak nevezünk. Nagyon sok esetben nem is merül fel a vásárlóban, hogy a polcon látható élelmiszerek hozzáadott cukrot tartalmaznak. A látszólag ártalmatlan táplálék így jelentős mértékben megdobhatja a napi cukorfogyasztást.

Becsapós, ugyanis a csomagoláson a hozzáadott cukor nagyon sok néven kerülhet feltütnetésre. Cukor, glükóz, fruktóz, szacharóz, maltóz, kukoricaszitup, nádcukor, méz és még sorolhatnánk, de mind ugyanazt jelenti számunkra: a termék hozzáadott cukrot tartalmaz. Persze a hozzáadott cukor, ahogy azt már a cikk elején említettük, nem csak a gyártók által kerülhet az élelmiszerbe, sokszor a fogyasztó az, aki túlzásba esik otthon az ételek elkészítésénél.

Érdemes odafigyelni rá, hogy lehetőleg hozzáadott cukor nélküli vagy csökkentett cukortartamú ételek legyenek elsősorban a háztartásban. Ha édesítesz, akkor azt körültekintően, mértékkel tedd, illetve részesítsd előnyben az édesítőszereket.

Ha édességre vágysz, érdemes kipróbálnod a cukormentes süteményeket, amelyek meglepően varázslatos ízélményt nyújtanak. Illetve ma már rengeteg olyan recept kering az interneten, amelyek nem csak hogy egészségesek, de hihetetlen finomak, így tökéletsen helyettesíthetik az eddig megszokott nassolnivalókat.

A cukrokat természetesen nem lehet és nem is szabad kizárni az étkezésekből, hiszen nagyon fontos, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberi szervezetben. Amire ügyelni kell, az a mértékletesség. Mivel ma már rengeteg alternatív lehetőség áll a rendelkezésre, hogy szinte különösebb lemondások nélkül csökkentsd a cukor fogyasztásod, így hamar meglátod, csak egy kis odafigyelésre lesz szükség.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat