Foszfor

A foszfor a kalcium után a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetünkben. A foszfor legnagyobb mértékben a csontokban található meg és rengeteg létfontosságú szerepet tölt be.

foszfor

A foszfor részt vesz az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul az erős fogak és csontok kialakulásához. Nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, fontos szerepe van az anyagcsere folyamatoknál, hozzájárul az enzimek optimális működéséhez és még hosszasan sorolhatnánk milyen sok folyamatnál meghatározó a jelenléte.

Szerencsére a foszfor mondhatni minden élelmiszerünkben megtalálható, valamint az élelmiszeripar például előszeretettel használja savanyítóanyagként foszforsav formájában. Magas a foszfortartalma a gabonafélének, a tejtermékeknek, de hogy pár konkrét példát is hozzunk a lencsének, a borsónak, a banánnak, a húsok közül a bárányhúsnak. Mivel előfordulása igen gyakori, ezért elég ritka, hogy valakinél hiány lép fel. Ennek ellenére természetesen előfordul. A szükséges napi mennyiség egy egészséges felnőtt számára 700 mg.

Ha a foszforhiány hosszú ideig áll fent, az egyrészt csontritkuláshoz vezethet. Mivel a legtöbb foszfor a csontokban raktározódik, ezért a szervezet először innen igyekszik pótolni a hiányt. A csontok sérülékenyebbé válnak, a fogak könnyebben romlanak. További tünetei lehetnek az izomgyengeség (ez sajnos nem csak a végtagoknál jelentkezhet, de például a szív, illetve a légzőszerv működéséhez szükséges izmoknál is), az ingerlékenység vagy az immunrendszer gyengülése.

Foszforhiányt okozhatnak például a savlekötők vagy a túlzott alkoholfogyasztás, ezek ugyanis megnehezítik, illetve gátolják ennek a fontos ásványi anyagnak a felszívódását.

Mivel nagyon könnyen hozzá lehet jutni, ezért jóval gyakoribb a foszfor túladagolása, amely általános mérgezéses tüneteket okoz. Illetve a túlzott bevitel következménye még a kalciumhiány, ugyanis a foszfor az az anyag, amely segíti a kalcium csontokba történő beépülését. Tehát amire elsősorban ügyelni kell, az a megfelelő kalcium – foszfor egyensúly.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat