B1-vitamin

A B1-vitamin (más néven tiamin) a B-vitaminok családjába tartozik és agyserkentő vitaminnak tekinthető, mivel kedvező a hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Vízoldékony, a többi B-komplex-vitaminhoz hasonlóan a fölösleg kiürül, nem tárolódik a szervezetben, ezért naponta pótolni kell – túladagolni azonban szinte lehetetlen.

A B1-vitamin számos létfontosságú enzim működéséhez szükséges. Fontos szerepet tölt be a szénhidrátok energiává történő átalakításában, éppen ezért, ha sok szénhidrátot fogyasztasz, akkor a B1-vitamin szükségleted is megnövekszik. A tiamin igényt megnöveli a túlzott zsírfogasztás is, ugyanis ennek az anyagcsere folyamataiban is segít.

b1 vitamin

A tiamin fő feladatai tehát, hogy részt vesz a szénhidrát anyagcsere folyamatokban, illetve hozzájárul az idegrendszer, az izmok, beleértve a szívizom egészséges működéséhez.

A B1-vitamin sok táplálékunkban megtalálható, főként a gabonafélék héjában, az élesztőkben, a hüvelyesekben, dió- és mogyorófélékben. Nem kell belőle sok, naponta 1-2 mg egészséges felnőttek számára elegendő lehet. Fontos azonban tudni, hogy a B1-vitamin igényét a szénhidrátgazdag táplálkozáson túl erősen megnöveli a sportolás is, így a magasabb szintű sportolóknak akár 45-50 mg napi bevitelre is szükségük lehet. Az étkezések megtervezésénél ezeket mindenképpen figyelembe kell venni.

B1-vitamin hiányhoz vezethet továbbá a túlzott alkoholfogyasztás is. Az alkohol ugyanis nem csak hogy blokkolja a B1-vitamin felvételt, de ráadásul magához az alkohol lebontásához is szükséges tiamin. Megnehezítik a szervezet dolgát a koffein, a savcsökkentők és a vízhajtók is, melyek a vitamin hasznosulás nélküli kiürülését segíti elő.

A tiamin hiányára sok tünet utalhat. Fáradékonyság, stressz, étvágytalanság, végtag zsibbadás, magasabb pulzusszám, légszomj, különböző gyomorbajok. Súlyosabb esetben a B1-vitamin hiány felelős a beriberi betegségért, amely például izomgyengeséggel, koordinációs zavarokkal, étvágytalansággal, ízületi fájdalmakkal, illetve akár szívizomgyengeséggel és a vázizmok leépülésével is járhat.

A B1-vitamin pótlására tehát fontos odafigyelni, de nem igényel nagy fejtörést, hogy ez hogyan is tehető meg, hiszen bőven akad az ételeinkben, környezetünkben, amelyből bevihető a szükséges mennyiség.

2021.11.24.
Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat