Folsav

A szervezet számára oly fontos folsavhoz elsősorban táplálékkal juthatunk hozzá. A folsav számtalan módon hozzájárul a szervezet működéséhez, közismert, hogy fontos szerepe van a veleszületett rendellenességek megelőzésében, csökkenti a velőcsőzáródási zavarok kialakulásának veszélyét.

 folsav

Hogy egy kicsit bővebben is ismertessük jótékony hatásait, a folsav segít az örökítőanyagok, a DNS, illetve az RNS szintetizálásában, hozzájárul a vas és a B12 vitamin megfelelő felszívódásához, a terhesség korai szakaszában a magzat gerincének fejlődéséhez, emellett felelős a gyomor- és bélrendszer, valamint a nyálkahártya egészségéért. Részt vesz a vörösvérsejtek előállításában, elősegíti a sejtosztódást és még az agynak is jót tesz, javítja a memóriát! Azt mondják, a folsav a „lelket is rendben tartja”, tehát depresszió, rossz kedélyállapot esetén javasolt megnövelni a bevitelét.

A folsavat a B vitaminok közé soroljuk és mivel vízben oldódó, így gyorsan kiürül a szervezetből. Mint ahogy korábban írtuk, elsősorban táplálkozás útján juthatunk hozzá. Főbb folsav források a leveles zöldségek, a máj (kacsa, liba, sertés vagy például szarvasmarha), nagyobb mennyiségben található meg még a spárgában, a spenótban, a babban, a brokkoliban és számos folsavval dúsított müzli és reggeliző gabonapehellyel találkozhatunk az üzletek polcain.

A napi optimális folsav dózis 200 mg, melyet a terhesség idejére javasolt 400 mg-ra növelni. Sőt, érdemes már a fogamzás előtt is megnövelni a bevitelét. Statisztikák szerint, ha a terhesség utolsó 3 hónapjában odafigyelünk a megfelelő folsav bevitelre, az már 30%-kal csökkenti a koraszülési esélyt.

Sokan azért tartanak a megnövelt beviteltől, mert „óriás csecsemőt” eredményezhet, ami megnehezíti a szülést. Ez azonban tévhit, a statisztikák szerint, aki végig odafigyel a megfelelő folsav bevitelre, átlagosan csupán 5 dekával hoz nagyobb gyermeket a világra. Aki multivitamint is szed, átlagosan 7 dekával növeli a baba súlyát. Ez a megnövekedett tömeg gyakorlatilag elhanyagolható, főleg, ha azt nézzük, hogy az újszülött egészségét támogathatjuk vele.

2021.12.31.
Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat