Keményítő

A keményítő nem más, mint a növények elraktározott tápanyaga, amely megannyi glükózmolekulából épül fel. A keményítős ételeket általában kerülni szokták a fogyni vágyók, mondván, hogy hizlal – ez azonban ilyen egyszerűen nem jelenthető ki. Sőt, bizonyos formájában a keményítőt tartalmazó ételek tökéletesen beleillenek az egészséges táplálkozásba. A következő sorokban bemutatjuk, miért.

Keményítő általában a különböző magokban, gumókban és hüvelyesekben található, mint például a búzában, a rozsban, a rizsben, a zabban, burgonyában vagy a kukoricában.

kemenyito

A keményítő maga egy vízben oldhatatlan összetett szénhidrát. Se íze, se illata nincsen, fehér színű. Sokszor találkozni vele por formájában, amit ételek sűrítésére használnak fel (tésztákhoz, levesek sűrítésére vagy például a főzelékeknél). Fontos tulajdonsága, hogy rengeteg vizet képes megkötni, így saját maga többszörösére duzzadhat. Az, hogy milyen mértékű a vízfelszívó képessége, a keményítő típusától függ (a kukoricakeményítőnek például kimagasló a duzzadóképessége).

Minden keményítő szénhidrát, de nem minden szénhidrát keményítő. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a cukrok az egyszerű szénhidrátok, a keményítők pedig az összetettek. Mindkettőt lebontja a szervezet glükózzá. A szénhidrátokról egy másik írásunkban részletesen olvashatsz, amit azonban mindenképpen tudni kell róluk, hogy a szervezet számára a legjobb energiaforrást jelentik. A cukrok és a keményítő között az egyik legjelentősebb különbség, hogy a keményítőt a szervezet sokkal hosszabban emészti meg, így nem vált ki akkora mértékű inzulin ingadozást.

Hol van a gond a keményítővel?

A probléma a keményítő feldolgozásánál, finomításánál bújik meg. A feldolgozás hatására a táplálék terjedelme sok esetben jóval kisebb lesz (rövid idő alatt sokat lehet belőle enni), a kalóriaszáma pedig megnövekszik. Továbbá az emésztés rostok hiányában felgyorsul, megdobja a vércukorszintet.

Ezzel szemben rostosan, minden ásványi anyagával, vitamintartalmával együtt, tehát természetes formájában a keményítőt tartalmazó ételek kiváló táplálékforrások.
Egészséges, de magasabb kalóriájú zöldségek például a burgonya, sütőtök vagy a cékla. Ha figyelni szeretnél az alakodra, akkor bátran válogass a kisebb kalória (és keményítő) tartamú zöldségek közül, mint például a karfiol, a paprika, az uborka, a cukkini, a brokkoli, a spenót vagy a salátafélék.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat