E-vitamin

Az E-vitamint más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. A legfontosabb dolog, amit tudni kell róla talán az, hogy antioxidáns hatású, így képes felvenni a harcot a szabadgyökök ellen.

Az E-vitamin lassítja az öregedést, védi a szívet, csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, de a légszennyeződés vagy szennyezett ételek fogyasztásának hatására kialakult károkat is segít helyreállítani a szervezeten belül.

E vitamin

Hogy lehetséges ez?

Ahhoz, hogy megértsük az E-vitamin pozitív hatásainak hátterét, fontos ismerni a szabadgyököknek a működését, amelyek szemben az antioxidáns hatású E-vitamin hatékonyan lép fel.

A szabadgyökök molekulák, amelyek a sejtek anyagcsere-folyamatai közben jönnek létre, de kívülről is bejuthatnak a testbe. Rossz tulajdonsága, hogy páratlan elektront tartalmaznak, melyet igyekeznek pótolni más zsír-, fehérje, de akár DNS-molekulából. Hogy ezt megtegyék, reakcióba lépnek az említett molekulákkal, ami a hasznos molekulák és saját maguk elpusztulásával járnak.

Ha az ember egészséges, akkor a szervezet ezt a helyzetet képes kordában tartani. (Fontos tudni egyébként, hogy a szabadgyökök nem csak olyan molekulákat támadnak, ami a szervezetünk számára értékes, de a bejutott kórokozókat is.) A szervezet maga is termel ugyanis antioxidánsokat, amelyek meg tudják fékezni a szabadgyökök kártékonyságát. Ha azonban kevés áll rendelkezésre, a szabadgyökök száma megnő és ez okozza a bajt.

Az antioxidánsokat lehet pótolni – például megfelelő mennyiségű E-vitamin bevitellel is -, így ha az ember odafigyel és egészséges életmódot folytat, nem kell aggódni miattuk.

Milyen élelmiszerekben található E-vitamin?

Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Egészséges felnőtteknek általában napi 12 mg E-vitamin elegendő. Különleges esetekben megnő a szükséglet, például szoptatásnál körülbelül 14 mg, rossz szokások esetén, dohányzóknak, túlzott alkoholfogyasztás mellett akár 18 mg is javasolt. Az E-vitamint túladagolni egyébként nehéz, hosszú távon sem igazán jelentkezik súlyos tünet. Hiánya azonban okozhat többek között terméketlenséget, vetélést, károsodhatnak az idegek, valamint a vörösvérsejtek.

2021.12.04.
Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat