Koleszterin

A koleszterin egy természetes anyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mivel nagyon könnyen túl lehet lépni az optimális szintet, ezért a legtöbb esetben a magas koleszterinszint okozza a problémát, azonban érdemes tudni, hogy az alacsony érték is súlyos szövődményeket okozhat.

Miért van olyan sok magas koleszterinszinttől szenvedő ember?

Főképp azért, mert a szervezet saját maga is képes előállítani, a legtöbbet a máj termeli, de emellett táplálék útján is hozzá lehet jutni. A legtöbbször a helytelen táplálkozás okozza a gondot, de az is előfordulhat, hogy a testen belül működési zavar alakul ki a koleszterin előállításában és annak szétosztásában.

Fontos tudni, hogy a magas koleszterinszintnek nincsenek tünetei, de ha idejében kiderül a probléma, akkor többnyire helyes táplálkozással, diétával megelőzhetőek a súlyos következmények, később csak gyógyszeres kezeléssel kerülhetőek el a komolyabb betegségek.

koleszterin

Miért van szükség koleszterinre?

A koleszterinnek rengeteg szerepe van. Csupán néhányat megemlítve közülük, a koleszterin segítségével állítja elő a szervezet a D-viatmint, ami többek között a csontok egészségéhez szükséges. Ezen felül létfontosságú egyes hormonok előállításához, például a nemi hormonokhoz vagy a stresszhormonhoz. Ezen felül a sejthártya épségéhez és az agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

A megfelelő koleszterinszint

A megfelelő összkoleszterin szint 5,0 mmol/l alatti, míg az LDL-koleszterin ideális esetben nem lépheti túl a 3 mmol/l-t. Ellenőrzése egyébként vérvizsgálattal történik, az összkoleszterin szint mérése már otthoni készülékek segítségével is egyszerűen megoldható. A túl magas koleszterintszint hosszú távon szív- és érrendszeri problémákat okozhat – de mégis hogyan?

Röviden a „jó” és a „rossz” koleszterinről

Alapvetően három fontos fogalmat kell ismerni ahhoz, hogy érthetővé váljon a koleszterin működése. A koleszterin lipoproteinekbe burkolva szállítódik a szervezeten belül, melyeknek összessége jelenti az összkoleszterin szintet.

Az úgy nevezett (rossz) LDL-koleszterin végzi a koleszterin szállítását a májtól a sejtek irányába. A szállítás során sajnos egy része az érfalakba épül, amely később érelmeszesedést, érszűkületet okozhat.

Ezzel szemben a (jó) HDL-koleszterin útja során a fel nem használt, felesleges koleszterint felveszi és visszaszállítja a májba, ahonnan egy kiválasztódik. Fontos tudni róla, hogy a HDL-koleszterin képes a már lerakódott LDL-koleszterin felvételére is, ezzel védelmet biztosítva az érfalaknak.

Összességében, ha odafigyelsz az alapvető táplálkozási ajánlásokra, nem folytatsz mozgásszegény életmódot, akkor a nem megfelelő koleszterinszint okozta megbetegedések kockázata igen kis mértékű.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat