D-vitamin

A D-vitamin a C-vitamin mellett manapság a legnépszerűbb vitamin. A D-vitamin, ami egyébként egy hormon, amit a szervezet maga is képes előállítani, számos létfontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben. Zsírban oldódik, a szervezet 2-4 hónapig képes raktározni.

A D-vitamint a szervezet elsődlegesen a bőrt érintő napfényből tudja előállítani. A bőr képes az előállítására az UV-sugarakból. Ha elegendő időt töltesz a szabadban, akkor a D-vitamin szükségletedet maximálisan fedezni tudod. A probléma az, hogy a mai átalakult világban, amikor az emberek időjük nagy részét (akár 80-90%-át) a négy fal között töltik (otthon, a munkahelyen/az iskolában, bevásárlóközpontokban, edzőteremben stb.), ezt nagyon kevesen tudják biztosítani maguknak. A téli időszakban, amikor korán sötétedik, ráadásul nyakig fel vagyunk öltözve és adott esetben még smink vagy más bőrápoló készítmény is takarja az arcunkat, nem meglepő, ha D-vitamin hiány alakul ki a szervezetben.

D vitamin

A szervezetünk számára szükséges mennyiséghez képest az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom (kivéve a halmáj olajak), tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, egyes gombákban, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk.

Éppen ezért, főleg a téli hónapokban érdemes a D-vitamint rendszeresen pótolni táplálékkiegészítőkből. Az általános ajánlás gyermekek számára 400-100 nemzetközi egység/nap, felnőtteknek 1500-2000 NE/nap. A napi adagolás körül egyébként vita folyik – vannak, akik ennek a sokszorta többszörösét fogyasszák. Nagyon fontos tudni, hogy a D-vitamin túladagolható, szervi károsodásokat okozhat, ezért javasolt odafigyelni. A túladagolás egyébként nem csak táplálékkiegészítők túlzásbavitele esetén fordulhat elő, fennáll a veszélye például erős UV-sugárzás vagy pajzsmirigy-alulműködés, angolkór, vagy veseátültetés esetén.

Miért van szükség D-vitaminra?

A D-vitaminnak például kiemelt szerepe van a csontképzésben – ezért is olyan fontos gyermekek számára a megfelelő mennyiség -, a kalcium és a foszfor felszívódásához elengedhetetlen, általános immunerősítő, hatékonyan lép fel a krónikus megbetegedések ellen, illetve a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkenti.
D-vitamin hiány esetén többek között fennáll a csontritkulás veszélye, izomgörcsöket tapasztalhatunk, valamint immungyengeséget okoz, fogékonyabbá válunk a betegségekre.

2021.11.27.
Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat