Cink

A cinknek a legfontosabb szerepe talán a sejtek határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé, és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Mindezek függetlenek a sejttípustól, vagyis valamennyi sejtre jellemzőek.

cink

A cink elengedhetetlen a megfelelő oxigénszállításhoz, rengeteg enzim működéséért felelős, erősíti az izmokat és a regenerációban is fontos szerepe van. Éppen ezért sportolóknak kifejezetten javasolt figyelni a megfelelő mennyiségű cinkbevitelre. A cink többek között részt vesz még az agyműködésben és az emésztésben is, valamint ami még nagyon fontos, hogy az immunrendszerünk egyik alapköve.

Hogyha fogékonyabbá válasz a betegségekre, a különböző allergénekre, érdemes gondolni a cinkhiányra és gondoskodni annak pótlásáról. Cinkhiányra utalhat még a látásromlás, fiatalok esetében a lelassult növekedés is. A cinkhiány gyomorpanaszokkal is járhat, a szag- és ízérzékelés romlásával, valamint számos bőrproblémát is okozhat. A hiány egyébként egyszerű vérvizsgálatból egyértelműen megállapítható.

A napi szükséges cinkbevitelt alapvetően az életkor, életszakaszok határozzák meg. Gyerekeknek 3-10 mg között van az ajánlott mennyiség, felnőtteknek 15 mg az általános ajánlás. A pótlásról egészséges táplálkozással könnyedén gondoskodni lehet. Érdemes fehérjében gazdag húsokat fogyasztani, kiváló cinkforrás például a marhahús, a bárányhús, de a kakaó, a tökmag, a spenót és a zöldborsó is. A növényekben általánosságban véve egyébként alacsonyabb a cinktartalom, illetve a felszívódás sem annyira hatékony.

A cinket is túl lehet adagolni, amelynek a legjellemzőbb tünetei például a fémes szájíz, különböző görcsök és a hányás. A cinkbevitel maximális határértéke egészséges felnőttek számára 40 mg. Nagyon fontos odafigyelni a különböző táplálékkiegészítőkre, ugyanis sokszor egy-egy készítményben a dózisok átlépik ezt az értéket. Ha a túladagolás sokáig fennáll az rézhiányt okozhat.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat