Cukrok

A táplálékainkban lévő szénhidrátokat két fő csoportba soroljuk: egyszerű és összetett szénhidrátokra. Az egyszerű szénhidrátokat, vagyis cukrokat az egy egységből álló monoszacharidokra (glükóz, fruktóz, galaktóz), a két egységből álló diszacharidokra (szacharóz, laktóz, maltóz) és a cukoralkoholokra bonthatjuk tovább. Közös jellemzőjük édes ízük és vízben való jó oldhatóságuk.

Cukrokra természetesen szüksége van a szervezetünknek. Elengedhetetlen energiaforrása például az agynak, segít a tanulásban, az emlékezésben. Javítja a kitartást, hozzájárul a jó kedélyállapothoz, egyes ásványi anyagok hasznosulását is javítja és például az izmoknak is szüksége van rá.

Fontos tudni, hogy a cukrok sok fajtáját különböztetjük meg egymástól, mégis azonos mértékben hatnak a szervezetre. Legyen fehér vagy barna, ugyanakkora a kalóriaértékük, ugyanakkora mértékben növelik meg a vércukorszintet és még sorolhatnánk.

cukrok

Habár a cukrok szervezetünk alapvető üzemanyagai és elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, sajnos könnyű őket túlfogyasztani. Hogy ezt elkerülhesd, elengedhetetlen tudni, hogy a cukrok természetes formájukban is megtalálhatóak az ételekben (például a gyümölcsök esetében a gyümölcscukor). Az alapvető gond a hozzáadott cukor, amely az élelmiszer gyártása vagy elkészítése közben kerül hozzá az ételhez. Éppen ezért vásárlásnál fontos törekedni rá, hogy hozzáadott cukrok nélkül készült termékek kerüljenek a bevásárlókosárba.

Megtévesztő lehet, hogy bár a csomagoláson kötelező feltüntetni, hogy milyen összetevők találhatóak meg az egyes élelmiszerekben, a cukroknak sok szinonimája létezik, mint például fruktóz, laktóz, kukoricaszirup, szurkóz, méz, tejcukor és még sorolhatnánk.

Igaz ugyan, hogy például a gyümölcsökben is jelentős mértékű cukor található, viszon rost tartalmuk miatt sokkal hosszabb ideig emészti a szervezet, így tartós jóllakottság érzet alakul ki.

Mi a probléma a cukrok túlzott fogyasztásával?

  1. Számtalan negatív hatása van, de például elhízást okozhat. Mivel a vércukorszintet csak rövid időre növeli meg és ugyanolyan gyorsan esik vissza, amilyen gyorsan felugrott, hamarosan ismét éhes leszel (és fáradt!), hiába fogyasztottál belőle sokat. A kalóriatartalma pedig közismerten magas.
  2. Ugyanezen okból kifolyólag növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
  3. Növeli a szívbetegség kockázatát. A túl sok cukor vércukorszint emelkedést vált ki, elhízást okozhat, gyulladások jelenhetnek meg tőle a szervezeten belül, valamint például emelheti a vérnyomásértéket is, ezek pedig mind a szívbetegségek kiváltó okai.
  4. Akik túl sok cukrot fogyasztanak, gyakran tapasztalnak bőrproblémákat. Ennek egyik oka, hogy a cukrok fokozzák a bőrolajtermelést.
  5. Pszichésen is hatással lehet, ha túlzásba esel a cukrokból. Egy idő után ugyanis a szervezet endorfintermelése lelassul, amelynek köszönhetően lehangoltság törhet rád, később pedig akár depresszió is kialakulhat.

Ha édesíteni szeretnéd az ételeidet, érdemes inkább édesítőszereket alkalmazni. Természetesen az édesítőszerek esetében is fontos körültekintőnek lenni, hiszen rengeteg mesterséges, hosszútávon egészségtelen típusa található meg a polcokon, amelyeket jó elkerülni. Viszont összességében még mindig sokkal kíméletesebb a szervezet számára egy rosszul megválasztott édesítőszer, mint a cukrok túlzott fogyasztása.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat