Kálium

A káliumnak számtalan fontos szerepe van az emberi szervezet megfelelő működéséven. A kálium nagyrészt a sejteken belül található, hozzájárul a sejteken belüli reakciókhoz, átalakításokhoz, magához a sejtműködéshez. Segít a cukrok eltárolásában. 1 darab cukormolekulához 1 db kálium ionra van szükség, így kálium nem áll rendelkezésre, akkor ezek a cukrok zsírként raktározódnak el. Ezen felül pedig a szív- és érrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlen

A káliumhiányt az ember hamar megérzi, de ritkán gondolnak rá, hogy ez okozza a bajt. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű kálium, az erőnléthiányt, izomgyengeséget idéz elő, hiszen az izom összehúzódáshoz elektrolitok kellenek. Káliumhiány esetén gyakori még az ödéma tünete, az izomgörcs, valamint a cukor utáni vágy is. Ez utóbbinak az oka az, hogy a kálium segít a cukrok raktározásában, amint ez megtörtént, a sóvárgás is csökken, megszűnik. A káliumhiány, ahogy a túl sok nátrium fogyasztás, hozzájárul a magas vérnyomáshoz.

Természetesen ezek a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, éppen ezért fontos minden esetben kivizsgáltatni a megjelenő tünetek kiváltó okát. A káliumhiány megállapítása egyébként kicsit bonyolultabb, egyszerű vérvizsgálatból nem megállapítható, hiszen a kálium nagyrészt a sejteken belül található.

kalium

A kálium pótlása

Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm, 2000-3000 mg. A kálium könnyen örül a szervezetből, így túlzásba esni nehezen lehet, viszont a bevitelre fontos különösen odafigyelni.

Ha szeretnéd a szervezeted számára biztosítani az említett ajánlott mennyiséget, akkor mint sok más esetben, a zöldségek és gyümölcsök ismét nagy segítséget fognak jelenteni.

Magas kálium tartalmú ételek a zöld színű zöldségek, mint például a kelbimbó, a spenót, a saláta vagy a brokkoli. Sok kálium van továbbá a banánban és a burgonyában is, de szimplán ezekből fedezni a megfelelő napi mennyiséget nem javasolt a magas keményítő tartalom miatt. Viszont egy kis marék dió, mogyoró, mandula vagy más dióféle szintén nagyban hozzásegít a célérték eléréséhez.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat