Magnézium

A magnézium elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához, az ioncseréhez, valamint a C-vitamin hasznosulásához. Fontos kiemelni, hogy szinte mindenhez köze van a szervezeten belül, így például hozzájárul a megfelelő szív- és érrendszer, az izom, az idegek egészséges működéséhez, valamint a vérnyomás, valamint a vércukorszint szabályzásban is szerepe van.

magnezium

Laborban nehezen mérhető és kimutatható, hogy megfelelő-e a magnézium szint, ugyanis a káliumhoz hasonlóan a sejteken belül helyezkedik el. A magnéziumhiány intő jeleit azonban könnyű felismerni. Tipikus ilyen tünet az izomgörcs, de gyakori a koncentrációs zavar, a migrén vagy a fáradékonyság is. Ritkább esetben szívritmus zavart is okozhat és egyéb más súlyosabb panaszokat.

A napi felnőtt javasolt magnézium adag 375 mg, amit, mint sok más szervezet számára értékes dolgot, helyes táplálkozás útján könnyedén fedezhetsz. Fontos tudni, hogy intenzív sportolók számára a napi beviteli mennyiség ennél magasabb a megnövekedett izommunka miatt. Túladagolni ámbár nehezen lehet, mert a vese könnyen kiválasztja, de nem árt odafigyelni erre is - enyhébb esetben egyébként hashajtó hatás tapasztalható.

A magnézium felszívódását sok minden befolyásolja és körültekintőnek kell lenni, ha gyógyszert szedsz. A magnézium ugyanis kapcsolatba lép például az antibiotikumokkal, a savcsökkentőkkel és például a vizelethajtókkal is – tehát befolyásolja a hatásukat. Nem javasolt továbbá kalciummal egyidejűleg fogyasztani tabletta formájában, mert a kalcium felszívódását megnehezíti. A legjobb, amit tehetsz, ha konzultálsz a kezelőorvosoddal, főképp, ha ezek közül bármelyiket szeded, illetve ne egyszerre, hanem egymástól néhány óra eltolással vedd be őket.

A magnézium felszívódása tabletta formájában egyébként sem annyira hatékony, mintha táplálkozás útján jutnál hozzá, azonban bizonyos ételekkel javíthatod a hatékonyságát. Ha szeretnéd támogatni a magnézium hasznosulását, akkor például fogyassz több (zöld színű) zöldséget és gyümölcsöt, részesítsd előnyben a kókusz- vagy a pálmaolajat.

Kép forrása: Pixabay.com

SAD Logisztikai és Online Média Kft.
Telefonszám: 06 1 255 0222 (Hétköznap 9-16) · Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat