Kategória: Tápanyagok.

Vas

A vas szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem. A legfontosabb tudni róla, hogy a hemoglobinnak az alkotóeleme, amely az oxigénszállítást végzi a tüdőből a sejtek felé, majd onnan a széndioxid szállításról gondoskodik. Ezen felül a mioglobinnak is része, ami az izommunkához szükséges oxigénmegkötésért felelős. Ezek a legfontosabb feladatai, azonban sok más szerepe is van, ami miatt elengedhetetlen törekedni a megfelelő mennyiségű vas bevitelére.

vas

Az emberi szervezet sajnos nem képes a vas előállítására, így annak pótlásáról mindenképpen gondoskodni kell. A vashiányos állapotot a szervezet különböző tünetek formájában jelzi, ami akár más betegség vagy hiányállapot jele is lehet, így egyértelműen vérvételből állapítható meg. A vashiány tünetei általánosságban véve a fáradékonyság, a koncentrációs képesség csökkenése, a fejfájás, a szédülés, a fülzúgás, de különböző bőrtünetekkel (többek között sápadtsággal) és hajhullással is járhat.

Ha hosszú ideig fennáll a vashiányos állapot, kialakulhat az úgynevezett vérszegénység. Végsősoron egy idő után oxigénhiányos állapotba kerül a szervezet, légszomjat eredményez. Ez természetesen már egy szélsőséges helyzet, ahol a vasraktárak annyira kimerültek, hogy táplálkozással, táplálék-kiegészítőkkel már nem igazán lehet segíteni. Ilyenkor általában vénásan pótolják a vasat.

Ha az említett tünetek megjelentek, fontos gondolni a vashiányra, viszont mindenképpen ki kell vizsgáltatni és fel kell tárni a kiváltó okokat. A vas ugyanis egy vízben nem oldható nyomelem, így akár túl is lehet adagolni. A vashiány pedig mindaddig problémát fog okozni, amig meg nem szűnik a kiváltó ok.

A legtöbb esetben változatos táplálkozással a megfelelő mennyiségű vas bejuttatható a szervezetbe. A napi szükséges vasigényt megnöveli, ha folyamatos vérzés áll fent, vagy nagyobb mértékű fizikai munkát végzel. Férfiak esetében minimum 8 milligrammra van szükség naponta, nőknek 18 milligramm az ajánlás, szoptatási időszakban megközelítőleg 30 milligramm. Serdülőkorban, növekedésben lévő gyermekeknél is fontos odafigyelni, mert megnövekszik a napi szükséglet.

Fontos tudni, hogy a növényekben, mint például a sóskában, spenótban, őszibarackban, ribizliben hiába magas a vastartalom, a benne lévő más összetevők miatt nehezen és nagyon kis mennyiségben szívódik fel. Így aki teljesen húsmentes életmódot folytat, elengedhetetlen gondoskodnia a pótlásról.

Állati eredetű ételekből könnyen pótolható a vas – magas a vastartalma például a marhahúsnak, a halaknak, de a tojásnak is.

Végezetül jó tudni, hogy például a C-vitamin segíti, de a kalcium vagy a csersav gátolja a vas felszívódását.

Kép forrása: Pixabay.com