Kategória: Tápanyagok.

SFA

A zsírsavaknak két fajtáját különböztetjük meg egymástól. Léteznek telített zsírsavak (SFA) és telítetlenek (MUFA és PUFA). A szervezet működéséhez elengedhetetlenek a zsírok, nagyon fontos azonban odafigyelni, hogy milyen minőségű zsírokat juttatsz be a szervezetedbe.

Ha kémiailag vizsgáljuk meg a zsírsavakat, akkor azt látjuk, hogy a telített zsírsavak (SFA) nem tartalmaznak kettős kötéseket, rendezetten állnak (így általában szilárd halmazállapotúak), míg a telítetlen zsírsavaknál kettős kötések törik meg a láncot.

SFA

A telített zsírsavakhoz (SFA) javarészt állati eredetű ételekből juthatunk, van azonban néhány kivétel, mint például a kókusz- vagy pálmaolaj, amit azért is fontos megemlítenünk, mert ma már elég sok élelmiszerben megtalálhatóak.

Amit érdemes tudni, hogy míg a telített zsírsavak (pl. palmitinsav, sztearinsav, vajsav stb.) előállítására képes a szervezetünk, addig a telítetlen zsírsavak táplálékkal történő bevitelére ügyelni kell.

Ettől függetlenül az általános ajánlás szerint az étkezések 20-30%-át zsírokból kell fedezni, amelynek a 10%-ának telített zsírsavaknak kellene lenniük. Ami megnehezíti ennek az aránynak a betartását az az, hogy általában az üzletek polcain kapható élelmiszerek nem ezt az arányt képviselik.

Fontos megemlíteni, hogy pozitív, dózisfüggő kapcsolatot véltek felfedezni a telített zsírbevitel és a vér LDL koleszterinszintje között, mikor szénhidrátokkal hasonlították össze. A nagy mennyiségben telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztásának csökkentése, illetve omega-6 tartamú telítetlen zsírsavakra történő cseréje csökkenti a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázatát.

Amire ügyelni kell tehát, azok a mennyiségek. (Bár nem szabad megfeledkezni róla, hogy a szervezet egészét kell vizsgálni ahhoz, hogy valakinek pontos és megfelelő étrendet össze lehessen állítani, így nem feltétlenül ártalmas minden esetben, ha valaki rendszeresen túl sok telített zsírsavat visz be a szervezetébe. Az ok, ami miatt olyan sokszor halljuk a telített zsírsavakról a negatívumokat az az, hogy döntően azok lépik túl az ajánlott mennyiséget, akik ezt életvitelükkel nem kompenzálják.)

Kép forrása: Pixabay.com